Assalamualaikum dan salam 1 Malaysia.
Hai semua.
Happy wonderful weekend ya.
Harini mood memasak i datang balik.
Hahaha.
Tadi i buat muffin pisang.
Dah siap dah pun.
Tapi belum rasa lagi.
Mommy dah rasa awal-awal lagi dah.
Eksaited betul beliau.
Mujur mommy kata sedap.
(^___^)v
Nak resepi ke?
I pun ambik dari internet jer.
Hihihi.
Tapi takpa laa.
Mai i tempek kat sini.
Sharing is caring.
--------------------------------------------------------------------
Bahan-bahan
2 cawan tepung gandum
3/4 cawan gula halus (i guna 1/2 cawan)
1 cawan butter dicairkan
4 biji pisang dilenyek
2 biji telur gred c
1 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil esen vanilla
Penyediaan
- ayak tepung, baking powder dan soda bikarbonat
- lenyekkan pisang
- putarkan butter cair dan gula hingga kembang kemudian masukkan telur dan pisang yang telah dilenyek
- masukkan tepung sedikit demi sedikit dan putar sehingga sebati
- masukkan 3/4 adunan ke dalam cup yang telah disediakan
- bakar adunan pada suhu 180 darjah celcius selama 20-30minit atau sehingga muffin masak
**sebelum tu panaskan oven terlebih dahulu selama 15min
**adunan neh boleh dapat dalam 13biji
--------------------------------------------------------------------
Amacam?
Simple jer kan dia punya bahan.
Lepas neh boleh laa cuba.
Okayy laa muffin dah sejuk neh, nak ngap-ngap.
Nom nom nom.
--XOXO--
comel tak?
update : kena kurangkan sikit tepung tu. sebab i buat dia jadi macam keras sikit, dia jadi macam padat. tak gebush sangat. gudluck!