Pengunjung Tegar

Kata-Kata Semangat

more Quotes

Perhatian

ADA GAMBAR DI DALAM SESETENGAH ENTRY TELAH HILANG AKIBAT KESILAPAN DARI TUAN BLOG SENDIRI. SEGALA KESULITAN AMATLAH DIKESALI. HARAP MAKLUM.

Thursday, November 19, 2015

Trip To Sydney Part 4







Assalamualaikum dan salam 1 Malaysia.
Hye peeps.

Okay sambung dari entry sebelumnya.
Kalini nak cerita pasal sightseeing sekitar sydney City and Manly Beach pulak.

13/10/2015
Lepas breakfast, kitorang pon gerak ke Central Station.
Pagi tu mendung.
Suhu pagi tu kalau tak silap 19c.
Sejuk dan berangin.
Dari Central Station, kitorang turun kat Museum Station.
Plan untuk harini nak jenjalan ke Opera House, Royal Botanic Garden, Hyde Park, St Mary's Cathedral, Sydney Tower, Museum of Sydney and petang nak ke Manly Beach.
Tapi............
Elok sampai kat Mesum Station, dah start hujan renyai2.
Adeh.



Museum Station.
Bangunan dia cam antik sikit.
Cantik.


Keluaq dari Museum Station, akan jumpa signboard neh untuk ke Hyde Park.
Tapi sesat jugak.
Hahaha.
Entah mana2 laa kitorang pergi.


 Bila dah jumpa jalan keluaq, nampak tugu neh.
Tepi Hyde Park jaa.
Tapi sebab kitorang tak tau, so jenjalan lagi dan sesat lagi.
Hahaha.


Akhirnya lepas dah pusing merata alam, baru jumpa Hyde Park.
Waktu neh hujan renyai renyai tapi redah jaa laa.


Bangunan yang ada dalam Hyde Park.
Anzac Memorial.


Setel tangkap gambaq kat Hyde Park, kitorang meneruskan perjalanan ke St Mary's Cathedral.
Tapi waktu otw ke sana, hujan lebat.
Jenuh lari bersepah sebab nak cari tempat berteduh.
Huhuhu.
Last2 kitorang berteduh kat bus stop.
Lama jugak hujan nak berhenti.

Masa kat bus stop tu, dah tengahari.
Kitorang ubah plan nak cari tempat untuk lunch.
Bila hujan dah berhenti, kitorang terpaksa skip St Mary's Cathedral and Museum of Sydney.
Terus gerak ke Malay Village untuk lunch.
Owner restoran neh dari Penang.
Nasi ayam blackpepper dia sedap jugak.
Banyak pulak tu.
Kitorang pilih untuk makan kat sini sebab dah dekat dengan Circular Quay.
Sebab lepas makan, kitorang plan nak ke Manly Beach pulak.



Neh alamat dia:
Shop T18 Metcentre Building
273 George Street, Sydney (Wynyard)


Selesai makan kitorang terus ke Circular Quay.
Menapak jaa sebab hujan pon dah berhenti.
Tapi langit masih gelap.

Untuk ke Manly Beach, kena naik feri kat Wharf 3.
Perjalanan lebih kurang 35 minit rasanya.
Tak ingat pulak.
Dalam feri ada free wifi okay.



Waktu neh dah naik feri dah.
Atas tu Circular Quay Station.
Kalau naik train, turun kat sini laa.


Opera House dari kejauhan.
Gitu.
Tengok tu, langit gelap jaa.


Ini jeti kat Manly Beach.
Berseri sikit dari Circular Quay tadi.
Mihihihi.


Kat hujung sana tu Manly Yacht Club.
Tapi tak boleh masuk sesuka hati rasanya sebab dia macam private area.
Tapi pantai yang i lepak tangkap gambaq neh, public area.
Boleh buat aktiviti sukan air jugak.


My partner.


Tadaaaaa kat sini ada kawan Loewy.
So cute!


Pekan kecil.


 Kanak2 tengah training surfing.
Ombak dia boleh tahan ganas jugak.
Pheewww.


Kat sini tak boleh biarkan anjing peliharaan berak merata2.
So depa sediakan plastik neh kat tepi jalan.
Kalau anjing berak, tuan kena kutip.
Haa gitu laa lebih kurang.
Bagus kan!


Kitorang jenjalan sepanjang Marine Parade tapi tak sampai ke Shelly Beach pon.
Hujan dah start rintik2 balik.
Huhuhu.
Kitorang patah balik and terus ke jeti.

Apa yang pasti, i suka environment kat Manly Beach neh.
Tak macet.
Tenang jaaaaaaaaaa.
Geram betul tengok rumah2 kat lereng bukit tepi pantai tu.
Entah berapa juta laa harganya.
Bukak pintu pagaq jaa nampak pantai.
Pergh!

Okay setel dah trip sightseeing Sydney City and Manly Beach.
Next entry i update trip area Darling Harbour and cover sikit area Opera House dan sekitarnya.
Cekidaaauuutttt!

Assalamualaikum.




Terima Kasih. Nanti Datang Lagi Eh :)

Monday, November 16, 2015

Trip To Sydney Part 3






Assalamualaikum dan salam 1 Malaysia.
Hye peeps.

Okay mari kita sambung part 3 pulak.
Trip ke Blue Mountains.
Kat Blue Mountains neh ada 2 tempat menarik yang boleh dilawati.
Three Sisters.
Scenic World.
Mungkin ada lagi tempat yang menarik, tapi kitorang cover 2 tu jaa.

12/10/2015
Kitorang bangun awal sebab nak naik train awal ke Katoomba.
Lepas breakfast, kitorang menapak ke Central Station.
Perjalanan dari Central Station ke Katoomba station mengambil masa lebih kurang 2 jam menaiki train.
Guna Opal Card untuk bayaq tiket.
Macam biasa laa, touch jaa.

Walaupun perjalanan dia 2 jam, tapi tak terasa lama pon.
View sepanjang perjalanan just nice.
Kalau nak view yang cantik, dok kat seat belah kanan.


Penulis dah ready nak p Blue Mountains neh.
Hiks.
;)

Station Katoomba.
Kecik jaa tempatnya tapi sejuk.
Angin kuat.

Nanti dah sampai Station Katoomba, follow jaa signboard yang ada.
Senang.
Kalau cemnih, ikut kanan.
Bila dah sampai kat jalan besaq, lintas jalan.
Pastu terus jaa sampai nampak Hotel Carrington.
Haa tunggu bas kat situ.

Neh dia punya jadual bas.
Bagus kan.
So far bas kat sini memang menepati masa.
So tak payah risau.
Nak ke Three Sisters and Scenic World, naik bas 686.

Bas akan berhenti kat Echo Point (Three Sisters) dulu.
Tepi jalan jaa tempatnya.
Kat Three Sisters neh sejuk sebab angin kuat.
Tapi kalau p tengahari, digalakkan pakai sunblock.
Walaupun sejuk tapi cahaya mahatari memancar kaw2 punya.
Mihihihi.

Kat sini takda apa sangat pon aktiviti yang boleh dibuat melainkan tangkap gambaq.
Tapi kena pandai cari port laa nak tangkap gambaq yang cantik sebab orang memang ramai kat area situ.
Pastu boleh trekking kat bawah tu.
Tapi kitorang tak p sampai ke bawah pon.
Malas nak trekking :D


Dah sampai dah Echo Point dimana terletaknya Three Sisters.

 
Jangan tanya pasal sejarah Three Sisters neh.
I tak tau.
Tapi rasanya pasal sumpahan gitu laa kut.
:D

Penulis tidak melepaskan peluang untuk bergambaq dengan batu neh.
Pasni boleh laa kata "been there, done that"
Hahahahaha.


Selesai pusing2 dan amek gambaq sekitar sini, kitorang pon gerak ke bus stop untuk tunggu bas ke Scenic World pulak.
Ada shuttle bus untuk ke sana.
Free jaa.
Bas dia kaler coklat.
Tapi i tak dan nak amek gambaq bas tu sebab kalut nak naik bas, takut takda tempat duduk.
Hahahaha keji kan.

Perjalanan dari Echo Point ke Scenic world takda laa jauh sangat.
Tapi kalau nak jalan kaki, boleh basah ketiak jugak laa dibuatnya sebab naik turun bukit.
Sebelum menyesal, baik laa naik bas siap2.

Tiket masuk ke Scenic World AUD35.
Unlimited pass untuk naik Railway, Cableway, Skyway and Walkway.
Tapi Walkway kitorang tak try pon sebab dah start hujan renyai2 time tu.
Kang mandi hujan, naya!

Bila dah kata unlimited pass, maknanya kita boleh naik berjuta kali dalam masa sehari.
Kalau p awal pagi, boleh laa dok ulang naik semua tu.
Time kitorang p tu, dah nak dekat tengahari.
Petang pulak dah start hujan renyai.
Dapat try sekali jaa laa.
So kalau tak nak rasa rugi beli tiket mahal2, p sini dulu then baru p Three Sisters.


Entrance.
Dulu depa kata ada patung hitam kat pintu masuk.
Tapi waktu kitorang p, dah takda dah patung tu.
Hat neh jaa yang ada.

 Pamplet yang kitorang dapat masa beli tiket.
Dalam tu ada maps kut kalau tak silap.
Boleh refer pamplet tu jaa.

Hat neh nama dia Skyway.
Kat tengah2 dia ada cermin.
See thru orang kata.
Sapa yang gayat, memang akan kecut perut laa.
Tinggi cheq oi.



 Hat neh pulak Railway.
Dia punya seat tu boleh ekjas sudut.
Waktu dia turun tu, memang curam gila.
Kena pegang kuat2, kalau tak nanti bergolek kita dalam tu.
Hahahaha.


Neh bila kita dah sampai bawah.
Sat jaa, dalam 2-3min jaa.
Bila sampai kat bawah neh, kita boleh jenjalan masuk hutan.
Rasanya kalau nak tengok air terjun, boleh ikut jalan neh.


Nampak tak, Three Sisters dari kejauhan.
Padahal takda laa jauh pon.
Dekat jaa.
Kalau kita kat Three Sisters tu pon boleh nampak Scenic World.



Neh entry untuk Cableway.
Baidewei, setiap kali nak masuk semua "kenderaan" neh, kena scan tag kat tangan dulu.
Then baru boleh masuk.

View masa naik Cableway.
Cantik kan.
Neh i dok kat depan sekali.
Partner i dah kecut perut sebab dia gayat.
Hahahaha.

 Platform kat bahagian bawah untuk Cableway.
Kat situ pon boleh jenjalan jugak.
Tapi hutan jaa laa.


Kat Scenic World neh ada cafe.
Takda tanda halal pon.
Tapi kitorang order sotong celup tepung sebab dah lapaq sangat.
Kalau korang rasa was2, bawak laa bekal sendiri.

Setel makan, hari pon dah petang.
Nak kejar train lagi, takut terlepas last train.
Kitorang terus tunggu bas kat depan pintu masuk Scenic World tu.
Tunggu bas 686.

Nanti bas akan berhenti kat depan Hotel Carrington jugak.
Pastu menapak laa ke Katoomba Station, naik train and turun kat Central Station.
Sampai Sydney city pon dah gelap.
Terus balik bilik and prepare untuk dinner.

Okay setel trip ke Blue Mountains.
Gambaq kat atas semua tu dari iphone, dslr and xiaomi.
Tu yang size lain2.
Malas pulak nak edit dulu.
Terus tempek sini jaa.
Huhuhu.

Next entry i update trip ke Manly Beach pulak ya.
Cekidaaauuuuutttt!

Assalamualaikum.




Terima Kasih. Nanti Datang Lagi Eh :)

Real Time Web Analytics