Assalamualaikum dan salam 1 Malaysia.
Hye peeps.
Lama tak jumpa kan.
Hihihi.
Lately jarang update blog.
Mood nak berblog macam turut berpuasa.
Alolololo.
Btw, petang tadi i buat ayam goreng crispy.
And berempah jugak.
1st time buat.
Balik kerja tadi p Dindings, cari peha ayam kecik yang cecomel tu.
Tak tau laa apa nama saintifik dia.
Hat tu sedap sikit.
Then, beli rempah-rempah sikit.
Okay mari kita tengok bahan-bahan yang diperlukan untuk menyediakan masakan neh.
Cekidauuuuuuttttt.
^;^
--------------------------------------------------------------
Bahan-bahan
peha ayam cecomel (10 ketul)
3/4 tepung gandum
1/4 tepung kanji atau lebih dikenali dengan tepung ubi kayu
2 sk lada hitam
1 sk jintan putih
1 sk jintan manis
2 sk serbuk cili (nak lebih pedas, tambah laa lagi)
garam
1 biji telur
Cara Penyediaan
~ cuci peha ayam cecomel
~ gaul peha ayam cecomel dengan sedikit garam
~ mesin kering lada hitam, jintan putih dan jintan manis.
~ campurkan tepung gandum, tepung kanji, garam, bahan yang di blend kering, dan serbuk cili ke dalam 1 bekas
~ celupkan peha ayam cecomel ke dalam telur
~ kemudian godek-godekkan peha ayam cecomel tu ke dalam adunan tepung, make sure tersalut semua tepung tu
~ goreng peha ayam cecomel dalam minyak yang penuh. kalau rasa macam rugi pakai banyak minyak, agak-agak jer laa minyak tu
~ goreng laa sampai masak, pastikan api sederhana saja okay
--------------------------------------------------------------
Amacam?
Simple jer kan nak buat dia.
Rasa dia sama jaa macam kita dok beli ayam kat pasar malam tu.
Kalau nak lagi sedap, boleh gunakan tepung kentucky.
Perghhh.
Nak lagi resipi, boleh search kat website myresipi hokay.
Selamat mencuba peeps!
peha ayam cecomel siap tersalut tepung
bersedia untuk digoreng
peha ayam cecomel sedang digoreng
minyak sedang-sedang jer sebab takut rugi
mommy laa neh
peha ayam cecomel sudah siap.
ngap ngap ngap
^;^