Assalamualaikum dan salam 1 Malaysia.
Hye peeps.
I baru lepas buat kek.
Harini belajar dengan mommy cemana nak buat kek jadi sedap, lembut and moist.
Akhirnya berjaya.
Ekekeke.
(^___^)v
Tak payah pakai mixer.
Kacau pakai kekuatan tangan jer.
Lenguh jugak tapi berbaloi.
Mau resepi kah?
Mari sini kita kongsi bersama-sama.
Sharing is caring.
Bahan-Bahan
1 3/4 cawan tepung gandum
240gm marjerin (nak pakai butter pun okayy)
1 cawan gula dimesin halus (boleh adjust nak manis or kurang manis)
1 sb baking powder
5 biji telur ayam gred A
2 sudu besar serbuk koko
2 sk esen vanilla
Cara Penyediaan
- Ayak tepung bersama baking powder.
- Pukul marjerin dan gula sehingga warnanya kuning keputihan atau sehingga kembang.
- Masukkan telur sebiji demi sebiji dan kacau sehingga sebati.
- Masukkan esen vanilla.
- Masukkan tepung sedikit semi sedikit dan kacau sehingga sebati.
- Adunan tadi dibahagi kepada 2 bahagian.
- 1 bahagian dicampur serbuk koko.
- Masukkan adunan ke dalam acuan berselang seli antara adunan koko dan adunan biasa.
- Bakar 180 darjah celcius selama 45 minit atau sehingga masak (bergantung kepada oven korang)
**panaskan oven terlebih dahulu selama 15 minit.
**sapu sedikit marjerin pada acuan supaya tidak melekat, i guna A4 paper jer jadi tak payah sapu marjerin.
**berkenaan sukatan cawan tu, i gunakan bekas marjerin 240gm.
tadaa
dah siap dah
hihihi
haa i guna bekas marjerin untuk sukat bahan
1 cawan = 1 bekas marjerin